Thursday, 16 November 2017

Entri 44 saya

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

Mentor online: Masayu Ahmad
Karya: Noraziah Othman

16/11/2017

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi yang memberi kekuatan pada saya menyudahkan kelas penulisan blog ini. Setelah beberapa lama blog ini kesunyian akhirnya saya dapat menamatkan kelas saya. Walaupun bukan seperti yang saya harapkan. Terima kasih dan mohon maaf kepada cikgu Masayu yang begitu sabar melayan kerenah saya.

Pada mulanya memang agak payah untuk mendisiplinkan diri untuk menulis catatan di dalam buku nota dan kemudian menaipkan ke dalam blog. Beberapa kali saya kebuntuan topik. Beberapa kali saya ketinggalan keretapi. Melihat rakan-rakan yang terus maju dan laju membuatkan saya tertekan. Apatah lagi dengan pesanan bedak sejuk yang masih banyak perlu dilunaskan. Saya betul-betul hilang fokus.

Untuk menulis secara konsisten bukanlah satu kerja yang mudah buat saya. Walaupun sebelum ini saya pernah menulis sebuah novel tetapi ia mengambil masa yang agak panjang untuk menyiapkannya sebab ketiadaan fokus. Dulu saya hanya menulis nota-nota kecil dan simpan. Saya tidak menetapkan masa untuk menyudahkan kerja saya. Kelas tutorial yang memerlukan komitmen sebanyak 44 entri selama 20 hari amat menyeksakan. Saya perlu banyak idea. Saya ingin menjadikan blog ini niche bagi penulisan tetapi saya gagal. Barulah saya tahu yang saya masih kekurangan pengetahuan dalam bidang yang saya minat ini. Saya mula meninggalkan kelas untuk mencari sumber bagi penulisan saya. Saya sedar saya hanya menyiapkan blog ini agar dapat menghabiskan entri. Namun saya akan cuba menukar blog ini kepada blog yang saya idamkan.

Kelas tutorial blog ini banyak mengajar saya mengenal diri. Saya punya banyak kelemahan dalam disiplin. Belajar untuk mencuri sedikit masa untuk menulis. Walaupun saya tidak menulis di sini, saya cuba menulis di facebook agar tidak hilang rentak. Terima kasih sekali lagi kepada cikgu yang banyak menunjuk ajar melalui penulisan cikgu. 

No comments:

Post a comment

Entri 44 saya

Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum wbt Mentor online: Masayu Ahmad Karya: Noraziah Othman 16/11/2017 Alhamdulillah syukur ke h...